Co trzeba wiedzieć przed wyjazdem na Maltę i Gozo

Fantastycznie, jeśli przed wyjazdem na wakacje mamy możliwość miesiącami studiować przewodniki, a w podróż ruszamy z wiedzą godną wykładowcy akademickiego. Częściej jest jednak tak, że pakujemy się na ostatnią chwilę, o merytorycznym przygotowaniu nie wspominając. Właśnie dla takich przypadków powstał ten maltański niezbędnik. Obejmuje wyłącznie podstawowe i przydatne informacje o Malcie. Starałam się nadać im maksymalnie skondensowaną formę, łatwą do przyswojenia w drodze na lotnisko albo w kolejce do boardingu.

1. Czego się spodziewać

W rozmowach ze znajomymi, którzy nie mieli jeszcze okazji być na Malcie, wielokrotnie spotykałam się z przeświadczeniem, że nie ma tam zbyt wiele do zobaczenia. Nic bardziej mylnego! Ten kraj wprost pęka w szwach od zabytków. Wiele z nich jest uznawanych za unikatowe w skali świata. Znajdują się tu także miejsca wpisane na listę UNESCO. Mimo pięciu dni intensywnego zwiedzania, nie łudzę się nawet, że widziałam choćby dziesięć procent tego, co wyspy mają do zaoferowania. Z tego względu, wyjazd na Maltę rekomendowałabym raczej miłośnikom turystyki historycznej niż amatorom wyjazdów typu hotel + plaża. Współczesna Malta to mieszanka trzech światów: arabskiego, włoskiego i brytyjskiego. Malta jest w czołówce rankingów na miejsca najbezpieczniejsze i najlepsze do życia. Wyjazd na Maltę to gwarantowany przepis na bezstresowe wakacje.

2. Historia Malty

Historia Malty zaczyna się już w czasach prehistorycznych. Z tego okresu pochodzą megalityczne budowle Malty i Gozo, głównie o charakterze świątynnym. Następnie Malta przechodziła z rąk do rąk, z reguły dostając się pod władanie i wpływy najpotężniejszego gracza w Europie danej epoki. I tak, Malta przypadała kolejno Fenicjanom, Rzymianom, plemionom barbarzyńskim, Cesarstwu Bizantyńskemu, Arabom, Normanom, Hiszpanom, z ich nadania joannitom, Napoleonowi, wreszcie Imperium Brytyjskiemu. O losach Malty decydowało to, że uważana była za strategiczną bazę wypadową na Morzu Śródziemnym na szlaku między Europą i Afryką. Na obecny kształt Malty ogromny wpływ miał Zakon Maltański, czyli wspomniani już joannici. Pod ich rządami Malta pozostawała przez dwa i pół wieku. Swoje piętno odcisnęła na Malcie zarówno pierwsza, jak i druga wojna światowa. Toczyły się tutaj walki, a maltańskie wody przybrzeżne kryją wraki zatopionych statków i samolotów. Obecnie Malta jest w pełni suwerenną republiką i członkiem Unii Europejskiej.

3. Transport na Malcie

Na Malcie obowiązuje ruch lewostronny. Należy o tym pamiętać wsiadając do taksówki (aby nie wpakować się na miejsce kierowcy) lub przechodząc przez ulicę (należy spojrzeć w prawo, w lewo i jeszcze raz w prawo). Malta ma gęstą i dobrze zorganizowaną sieć połączeń autobusowych. Autobusy kursują z reguły w odstępach półgodzinnych. Nie zatrzymują się jednak na wszystkich przystankach, nawet jeśli stoją na nich ludzie. Należy dać wyraźny znak kierowcy, by autobus się zatrzymał i zabrał nas na pokład. Analogicznie, gdy chcemy wysiąść, trzeba wcisnąć odpowiedni przycisk. Bilet na autobus kosztuje 1,50 EUR i jest ważny przez dwie godziny. W tym czasie można przesiadać się dowolną ilość razy. W punktach na dworcach autobusowych dostępne są także sieciówki. Szczegółowe informacje znajdziemy na tej stronie internetowej: https://www.publictransport.com.mt/

4. Język na Malcie

Na Malcie obowiązują dwa języki urzędowe: maltański i angielski. Wszelkie informacje publiczne podawane są w obu tych językach. Język angielski jest w powszechnym użyciu, mieszkańcy posługują się nim swobodnie, co stanowi duże udogodnienie dla turystów. Natomiast między sobą Maltańczycy rozmawiają raczej po maltańsku, który przypomina bardziej arabski niż jakikolwiek inny język europejski.

5. Kuchnia na Malcie

Chociaż potrawą narodową Malty jest królik, to jednak zdecydowanie dominuje tu kuchnia włoska, czyli pizza, pasta, ryby i owoce morza. Maltańczycy nie są jednak pod tym względem tak ortodoksyjni jak Włosi i większość restauracji ma zdecydowanie kosmopolityczne menu. W większych miejscowościach, czy nadmorskich kurortach bez problemu znajdziemy także burgerownie, steak house’y, bary z chińszczyzną, a nawet globalne fast foody. Popularne są również pastizzerie, czyli małe lokale, w których można zaopatrzyć się w kawałek pizzy lub inną przekąskę. Z kuchni brytyjskiej Maltańczycy zaczerpnęli angielskie śniadania i zamiłowanie do picia milkshake’ów – zarówno jedno, jak i drugie jest w ofercie wielu restauracji na wyspie.

Inne wpisy z Malty i Gozo znjdziedzie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.